Hollandia

2

Dunaharaszti gimnazisták Hollandiában

 

A dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium „Education – The key for your future!” elnevezésű Erasmus+ programja keretében az utrechti partneriskola, a Via Nova College meghívására 2018. március 11-17-ig hat tízedikes és tizenegyedikes baktay-s diák, Ambrus Dorottya, Csapi, Zsolt, Dancs Klaudia, Nagy Bálint, Retek Panka és Váradi Balázs utazhatott teljesen ingyen Hollandiába, Utrechtbe. A diákokat a projekt két koordinátor tanára, Skonc Erzsébet és Szilágyi Andrea kísérte el az útra.

A 2016-2019-ig tartó projekt 4. partnertalálkozójának szakmai témája az volt, hogyan segít a sport a többi tantárgyra való koncentrálásban. A vendéglátó iskola fő profilja a testnevelés, az iskolába elsősorban aktívan sportolókat, illetve élsportolókat várnak. A hároméves stratégiai partnerség során a részt vevő 6 ország iskolái arra próbálnak közösen megoldást találni, hogyan lehet megelőzni, illetve megakadályozni az iskolai lemorzsolódást, hogyan lehet vonzóbbá, diákbarátabbá tenni az oktatást. Az utrechti iskola a sportban látja a megoldást. A sport náluk nem csak a testedzésről szól, hanem azon keresztül fontos személyiségfejlesztő és nevelőmunkát is végeznek. A sport értékrendszerét átültetik az élet egyéb területeire is. Jelszavaik: együttműködés, saját képességek fejlesztése, vezetői képességek elsajátítása, segítség, fair play.

A nyitó esten a vendégiskoláknak egy prezentáció keretében egy-egy tipikus nemzeti sportot kellett bemutatniuk. A baktay-s diákok Baginé Körmendi Éva testnevelő tanárunk segítségével és felkészítésével a métát választották és ezt mutatták be a holland vendéglátóknak és a nemzetközi közönségnek. A bemutató és az ajándékba vitt kézzel faragott, népi motívumokkal díszített métaütő nagy sikert aratott.

A nemzetközi partnertalálkozó lehetőséget nyújtott a holland oktatási rendszer és a holland iskola megismerésére, a diákok első kézből hallhatták a holland diákok véleményét, részt vehettek néhány órán, mi, tanárok pedig a holland kollégákkal folytatott szakmai beszélgetésekből és az iskola megismerésével gyarapodhattunk ötletekkel, pozitív tapasztalatokkal, de megismerhettük a holland pedagógusok problémáit is.

A Via Nova College egy kitűnően felszerelt, számunkra álomba illő sportlétesítményekkel rendelkező középiskola. Nagyon pozitív tapasztalatként éltük meg az ott látott toleranciát, egymás elfogadását, függetlenül a származástól, vallási hovatartozástól vagy bőrszíntől. Ezt a velünk tartó baktay-s diákok is kihangsúlyozták, amikor az élményeikről számoltak be.

Szakmai tapasztalatként kiemelnénk a holland iskolában kidolgozott és gyakorolt konfliktuskezelő módszereket és az elektronikus naplóban nyomon követhető korai jelzőrendszert.

Az Erasmus+ projektünk következő állomása 2018. novemberben Gran Canaria, Telde lesz.

Szilágyi Andrea

projektkoordinátor

 

 

 

3
1